Jaarbeurs Utrecht

“Een innovatie is een product of dienst dat nog niet eerder op de markt is gebracht, in een nieuw jasje is gestoken en/of nog niet in NL te vinden is”.

Chrit Wolfhagen
Jury-lid Taxi Innovatieprijs
Senior adviseur bij Trafficon

Bent u dit jaar de winnaar van de Taxi Innovatie Prijs?

Dien hieronder uw product of dienst in voor de Taxi Innovatie Prijs 2023.

Bent u benieuwd naar de winnaar en genomineerden van vorig jaar, scrol dan door naar beneden!

De gelukkige winnaar van de Taxi Innovatie Prijs ’22: Blueplates!

De app Blueplates is een platform die taxi-eigenaren en taxichauffeurs zonder auto aan elkaar koppelt. In de rusturen van de ene chauffeur, kan een andere chauffeur rijden met zijn auto. Zo worden de auto’s ‘duurzaam en efficiënt ingezet.’ Bovendien hoeft de taxichauffeur die zijn auto verhuurt, niet meer in z’n eentje op te draaien voor de kosten.

Directeur Oliver Yeboah ziet het als enorme erkenning voor Blueplates. “We zijn natuurlijk nog in ontwikkeling en hopelijk gaat dit bijdragen aan de verdere groei van ons bedrijf.”

Eerdere winnaars van de Taxi Innovatie Prijs waren de Babbelbus van A-Tax de Vries Personenvervoer (2020) en de Volkswagen e-Crafter (2019).

Genomineerden ’22

Taxi-app Cabbit

Cabbit heeft een taxi-app ontwikkeld die lokale taxibedrijven en klanten samenbrengt. Klanten in onder andere Zwolle, Alkmaar en Harderwijk gebruiken Cabbit om makkelijk een taxi te boeken en hun rit te volgen in de app. Taxibedrijven die partner zijn van Cabbit kunnen ritten op twee manieren ontvangen: via de Cabbit Driver app of via een koppeling met hun planningsoftware. De unieke Cabbit Driver app is geschikt voor bedrijven met een (rijdende) centralist. De centralist krijgt de rit binnen, en wijst de rit in de app toe aan een chauffeur die de rit gaat rijden. De taxipartners van Cabbit zijn enthousiast: via de app trekken ze een nieuw soort klanten aan. Daarnaast houdt Cabbit rekening met de omstandigheden waar taxi-ondernemers mee te maken hebben, bijvoorbeeld door geen vervoersplicht op te nemen in het contract.

Opleiding ‘Ik Vervoer’ Inner-Aktie

De opleiding Ik Vervoer richt zich specifiek op mensen die het niet lukt om zelfstandig de Taxipas te halen en bijvoorbeeld langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering en voor wie de afstand tot werk lastig te overbruggen is. Tijdens de opleiding werken we toe naar het behalen van de Taxipas maar werken we vooral ook aan alles wat nodig is om weer een goede werknemer te kunnen zijn. We werken aan ontwikkelen van de juiste werkmentaliteit, op tijd komen, afspraken nakomen en omgang met collega’s en je werkgever. In zestien wekelijkse theorielessen ontwikkelen we de deelnemers naar chauffeurs en ook tijdens de LWT blijven ze bij ons in les om ze te blijven begeleiden in hun werk. Omdat zij vaak weinig rijervaring hebben bieden we daarnaast praktijkondersteuning aan. Deelnemers trekken met elkaar op, steunen elkaar, raken uit hun isolement en groeien in zelfvertrouwen. Het lukt deelnemers om ongeveer 60% van hun uitkering zelf te verdienen en dus groeit ook hun financiële onafhankelijkheid.

Door het aanbieden van deze specifieke opleiding vergroten we het broodnodige aanbod van nieuwe chauffeurs door te gaan werken met een waardevol maar onbenut arbeidspotentieel welke het zó enorm verdient om ook aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Geef ze die kans!

Blueplates

De app om slim, efficiënt en duurzaam taxi’s in te zetten

Geld verdienen terwijl je taxi stilstaat of werken als taxichauffeur zonder dat je de lasten hebt van een eigen auto? In Nederland mag je als taxichauffeur hooguit twaalf uur per dag rijden. De helft van de tijd (183 dagen per jaar) staat je taxi stil, maar lopen je vaste kosten door. Zoals verzekering, leasekosten en motorrijtuigenbelasting. Blueplates koppelt taxi-eigenaren en taxichauffeurs zonder auto aan elkaar. In de tijd dat jouw taxi stilstaat kan een taxichauffeur zonder auto hier, tegen een uitstekende vergoeding, gebruik van maken. Waar jij gemiddeld €750,- per maand aan verdient.

Blueplates checkt de chauffeurs, die op hun eigen of onze vergunning rijden, op hun achtergrond. Je voertuig is 24/7 in beeld bij Blueplates en via een dashboard heb je zicht op de prestaties en kengetallen van je auto en het gebruik ervan.

Als chauffeur zonder auto is er waar en wanneer jij wilt een auto beschikbaar die voldoet aan alle wettelijke eisen. Een eigen taxivergunning is niet nodig.

Blueplates neemt voor beide partijen alles uit handen zoals de administratie, verzekering en afrekening. En zet in op duurzaam vervoer. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Dataprovider Acaro

Acaro: wel regie, geen centrale

Doelgroepenvervoer is sterk data-gedreven. Vervoerders weten dat al lang en sturen hun processen al jaren op basis van data. Opdrachtgevers nog niet. Acaro verandert dat. Acaro is hét data-platform voor opdrachtgevers van het doelgroepenvervoer. Acaro verzamelt alle data in het vervoersysteem en ontsluit deze data real-time en onbewerkt. Opdrachtgevers beschikken met een druk op de knop over alle informatie die nodig is om KPI’s te meten, contracten te managen, trends & ontwikkelingen te signaleren, reizigers te informeren, vervoer af te rekenen en bestedingen te verantwoorden.

Met Acaro neemt de opdrachtgever de regie over de data en sluiten vervoerders voortaan aan op het systeem van de opdrachtgever, niet andersom. Daarmee brengen opdrachtgevers continuïteit in hun eigen processen én in de klantbeleving. De data van Acaro geeft opdrachtgevers een actief stuur op kosten én kwaliteit in handen.

Acaro is een product van Partners in Mobiliteit (PiM). PiM werkt aan een toekomst waarin reizigers (en hun netwerk) via slimme ICT toepassingen en goed uitgedachte vervoersconcepten, veel meer regie op hun eigen mobiliteit krijgen. De beschikbarheid van real-time en onbewerkte data is daarbij van essentieel belang. Acaro is daarom een belangrijke bouwsteen voor het doelgroepenvervoer van de toekomst.

Grid

Wij zijn Grid, een belangrijke organisatorische vernieuwing in de taxisector. Het doel? De sociaal-economische positie van kleine, zelfstandige taxi ondernemers op de korte- en lange termijn verstevigen. De sector wordt nu gedomineerd door enkele grote, internationale spelers. Dit gaat ten koste van de zelfstandige taxi-ondernemer.

Dit kan en moet eerlijk! Deze overtuiging drijft ons 💪, en met ons bedoelen we: chauffeurs, leden, niet-leden, participanten en oprichters.

Grid is een coöperatie van en voor chauffeurs. Wij bouwen aan een community die bruist van creativiteit en die samenwerking stimuleert op basis van een gezamenlijk economisch belang. Een community waarvan de dynamiek, betrokkenheid en het enthousiasme uniek is in de sector!

Het innovatieve? Wij zijn de eersten in de sector die de coöperatieve ondernemingsvorm en technologie inzetten zetten vanuit een visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nieuwsgierig 🤔? Check ‘The Grid Concept’ of ga naar www.grid.taxi