“Een innovatie is een product of dienst dat nog niet eerder op de markt is gebracht, in een nieuw jasje is gestoken en/of nog niet in NL te vinden is”.

Chrit Wolfhagen
Jury-lid Taxi Innovatieprijs
Senior adviseur bij Trafficon

Taxi Innovatie Prijs

De Taxi Innovatie Prijs is een aantal jaar geleden in het leven geroepen, omdat het belangrijk is altijd te blijven innoveren. Deze prijs stimuleert bedrijven om door te gaan met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Het meest vernieuwende, creatieve en innovatieve idee wint de prijs. Zo ging Blueplates vorig jaar met de felbegeerde prijs ervandoor. Bekijk de genomineerden hieronder en breng uw stem uit!

Winnaar ’23

Qatch is de trotse winnaar van de Taxi Innovatie Prijs 2023. De prijs werd vandaag uitgereikt tijdens Taxi Expo ’23, aan het eind van het Nationaal Congres Contractvervoer.

Emmal Khan is enorm blij met het binnenspelen van de prijs. Voor hem betekent het winnen van de Taxi Innovatie Prijs de kroon op het werk. “We hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt”, blikt Khan terug. “In het begin heb je altijd mensen die niet in je idee geloven, terwijl jijzelf er wel geloof in hebt. Dit geeft zoveel voldoening, we hebben het waargemaakt.” Lees hier verder.

Genomineerden ’23

Qatch

Qatch brengt de commerciële en contractuele taximarkt samen door middel van intelligente en automatische dispatching. Het platform maakt hierbij gebruik van geavanceerde technologieën om beschikbare chauffeurs efficiënt in te zetten, wat aanzienlijke voordelen biedt voor zowel de taxi- als de contractuele vervoersmarkt.

Dankzij een uitgebreid netwerk van chauffeurs creëert Qatch een win-winsituatie. Het stelt chauffeurs in staat om snel en eenvoudig overtollige ritten op te nemen, terwijl vervoerders met hoge service-eisen maar mogelijk onvoldoende chauffeurs toch aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Taxi Order Point

Taxi Order Point (TOP) faciliteert vervoerders door snel en efficiënt boekingen te genereren via een enkelvoudige scan van een QR-code. Door een portaal op te zetten via het dashboard, kan de vervoerder eenvoudig boekingsportalen ontwerpen voor specifieke klanten of vaste locaties.

Wanneer de QR-code wordt gescand, identificeert TOP automatisch zowel de klant als de locatie, inclusief alle op maat gemaakte instellingen voor de desbetreffende locatie. Hierbij kan per locatie nauwkeurig worden ingesteld welke opties voor de passagier zichtbaar zijn. “De passagier heeft de vrijheid om uit verschillende voertuigopties te kiezen, online te betalen en realtime updates te ontvangen via SMS wanneer hun taxi onderweg is of voor de deur staat.”

Zego

Insurtech Zego biedt een wagenparkverzekering aan in combinatie met telematica en techgedreven oplossingen. Hierdoor is het wagenpark niet alleen verzekerd, maar wordt tegelijkertijd rijgedrag inzichtelijk gemaakt. Gedragsdata staat hierbij centraal.

Het Fleet Portal van Zego bevat tools die het rijgedrag helpt te verbeteren. Het verbeteren van heeft niet alleen effect op de hoogte van de verzekeringspremie, maar ook op een tal van andere kostenposten zoals slijtage, onderhoud en brandstofverbruik. “Samen maken we Nederland veiliger, de planeet een stukje groener en het wagenpark goedkoper. Een win-win-win situatie.”

De gelukkige winnaar van de Taxi Innovatie Prijs ’22: Blueplates!

De app Blueplates is een platform die taxi-eigenaren en taxichauffeurs zonder auto aan elkaar koppelt. In de rusturen van de ene chauffeur, kan een andere chauffeur rijden met zijn auto. Zo worden de auto’s ‘duurzaam en efficiënt ingezet.’ Bovendien hoeft de taxichauffeur die zijn auto verhuurt, niet meer in z’n eentje op te draaien voor de kosten.

Directeur Oliver Yeboah ziet het als enorme erkenning voor Blueplates. “We zijn natuurlijk nog in ontwikkeling en hopelijk gaat dit bijdragen aan de verdere groei van ons bedrijf.”

Eerdere winnaars van de Taxi Innovatie Prijs waren de Babbelbus van A-Tax de Vries Personenvervoer (2020) en de Volkswagen e-Crafter (2019).