Jaarbeurs Utrecht

Den Haag stimuleert vraag en aanbod uitstootvrije taxi’s

De gemeente Den Haag werkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Ook de taxisector moet daar een bijdrage aan leveren door geleidelijk uitstootvrij te gaan rijden. Daarbij wordt zowel aan het aanbod van als de vraag naar emissievrij taxivervoer gewerkt. 

In 2030 wil de gemeente Den Haag voldoen aan de richtlijnen voor luchtkwaliteit van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het beleid daarvoor bestaat uit meerdere maatregelen. De gemeente verduurzaamt het eigen wagenpark en vraagt in relevante aanbestedingen zo veel mogelijk naar de inzet van uitstootvrije voertuigen. Dat vertaalt zich onder meer in de 35 waterstoftaxi’s die Noot sinds kort gebruikt voor het wmo-vervoer.

Milieuzone ook voor taxi’s

Ook op andere vlakken wordt aan de luchtkwaliteit gewerkt: een verbod op 2-takt brom- en snorfietsen in de hele stad, inzet op uitstootvrije bevoorrading van winkels en bedrijven in de binnenstad, voorlichtingscampagnes over houtstook en sloopregelingen voor voertuigen die volgens de nieuwe regels te vervuilend zijn. Verder wil Den Haag de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uitbreiden en moet er een milieuzone voor personenauto’s en bestelwagens komen. 

“De beoogde milieuzone voor personen- en bestelauto’s zal ook voor taxi’s gelden”, legt Rowena Dekker uit. “Daarnaast worden er met de taxiondernemers afspraken gemaakt over elektrisch rijden. Door als gemeente alleen elektrische taxi’s in te huren en in de regel te kiezen voor elektrische bevoorrading, stimuleren we de vraag naar schoon vervoer. Daarnaast stimuleert Den Haag bedrijven en instellingen om elektrische taxi’s te gebruiken voor hun taxivervoer. We brengen de partijen bij elkaar en nodigen ze uit om een intentieverklaring te ondertekenen. Verder wordt onderzocht of elektrsiche taxi’s een eigen plek kunnen krijgen op standplaatsen.”

In gesprek

Over het beleid inzake elektrische en uitstootvrije taxi’s verzorgt Dekker samen met haar collega’s Floris van Elzakker en Jelleke Truijen een workshop tijdens Taxi Expo 2019. “Tijdens de workshop wordt een toelichting gegeven over de maatregelen die Den Haag wil gaan nemen om haar doelstellingen te bereiken. Er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en te bespreken wat we van elkaar nodig hebben om de overgang naar uitstootvrije taxi’s mogelijk te maken.”

Deelname aan Taxi Expo 2019 en de verschillende workshops is gratis voor mensen die werken in de taxibranche of bij overheden. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Registreren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Meer nieuws

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›