‘FiT-vloersysteem voor rolstoelvoertuigen stuk slimmer geworden’

Bierman verzorgt sinds kort voor de Nederlandse markt de inbouw van Flex-i-Transvloeren in rolstoelvoertuigen. Voor de onderneming betekent dat een hernieuwde kennismaking met veel taxibedrijven. Zo ook op Taxi Expo 2018, waar Bierman een nieuwe Mercedes-Benz Sprinter met de nieuwste versie van het FiT-vloersysteem zal tonen.

Aanpassingsbedrijf Bierman houdt zich al sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw bezig met het ombouwen van auto’s en busjes. Met de rolstoelvoertuigen, voorzien van Bierman’s eigen vergrendelingssysteem, werd ook jarenlang de taxibranche bediend. Toen rond 2005 het systeem met vierpuntsfixatie leidend werd, ging Bierman niet in die ontwikkeling mee. In plaats daarvan ging het bedrijf zich vooral bezighouden met bodemverlagingen voor de particuliere markt. Maar sinds enige tijd heeft Bierman de taxisector weer een product te bieden.

“De taximarkt verloren we een beetje uit het oog omdat we er geen nieuwe producten meer voor hadden”, legt Erwin Wijntjes uit. “Maar onlangs werden we benaderd door B-Style. Dat had een paar jaar geleden ombouwbedrijf Flex-i-Trans overgenomen. Maar de nadruk bij B-Style ligt al van oudsher op ontwikkeling en het leveren van ombouwpaketten. Daarom zijn wij benaderd om de inbouw van FiT-vloeren in rolstoelvoertuigen te gaan verzorgen. Sinds kort doen we dat exclusief voor de Nederlandse markt.”

Hernieuwde kennismaking

Bierman heeft altijd wel wat taxibedrijven als klant gehouden. De samenwerking met B-style betekent echter dat het vizier weer vol op deze sector wordt gericht. “In veel gevallen betekent dat ook een hernieuwde kennismaking met klanten van vroeger. Het begint nu echt te leven voor ons. We krijgen steeds meer voertuigen binnen waar we de FiT-vloer gaan inbouwen.”

Eén zo’n voertuig, een Mercedes-Benz Sprinter, zal Bierman aan de bezoekers van Taxi Expo 2018 tonen. En deze is meteen voorzien van de nieuwste versie van de Flex-i-Transvloer, de generatie vier. Wijnjes: “Het grootste verschil met de vorige versie is dat het nu een softwaresysteem is waarin alle data wordt opgeslagen. Het rolstoelsysteem wordt volledig bediend via een touchscreen.”

Systeem neemt chauffeur bij de hand

Het vernieuwde FiT-systeem laat bijvoorbeeld aan de chauffeur weten of alle gordels wel goed in gebruik zijn. “Mocht er een gordel losschieten, dan gaat er een alarm af. Dat maakt het systeem  nog veiliger dan voorheen”, legt Wijntjes uit. De twee voorgordels worden op het touchscreen opengeklikt. Als deze worden aangehaakt gaan de achtergordels open. Je kunt de driepuntsgordels pas pakken als de twee achtergordels zijn aangehaakt, dus er is veel minder ruimte voor fouten. Het systeem is een stuk slimmer geworden en neemt de chauffeur meer bij de hand.”

Een ander groot voordeel is dat alle data wordt opgeslagen, wat de mogelijkheid biedt om die gegevens uit te lezen. “Als er dan onverhoopt een ongeluk gebeurt met een rolstoelbus, dan kan worden nagegaan bepaalde handelingen zijn nagelaten of niet goed zijn uitgevoerd. Je kunt deze functie enigszins vergelijken met de zwarte doos van een vliegtuig.” In de toekomst zal het systeem bijvoorbeeld kunnen aangeven wanneer het rolstoelsysteem aan een onderhoudsbeurt toe is. Ook op andere vlakken zal er worden doorontwikkeld.

Bierman is één van de tientallen exposanten tijdens Taxi Expo 2018 op donderdag 11 oktober in Expo Houten. Deelname is gratis voor medewerkers van taxibedrijven en overheden. Zij kunnen ook diverse workshops bezoeken en testritten maken in de Proefrit Experience. Meld je nu aan voor deelname aan Taxi Expo 2018.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›