‘AED in taxi vergroot kans op succesvolle reanimatie’

Een hartstilstand kan iedereen overkomen en het kan overal gebeuren, dus ook in de taxi. Het ligt daarom voor de hand om taxi’s uit te rusten met AED’s, omdat deze apparaten de kans op een succesvolle reanimatie vergroten. Dat betoogt Willeke Borman van Fuego. Dit bedrijf is gespecialiseerd in AED’s en bedrijfshulpverlening en staat op 11 oktober op de vakbeurs Taxi Expo in Houten.

Borman legt uit dat Fuego een eenvoudige doelstelling heeft. “Wij willen alles in het werk stellen om te zorgen dat iedereen met een hartstilstand de beste kans op overleving en een toekomst heeft.” Het ligt volgens haar voor de hand dat taxibedrijven extra aandacht voor dit onderwerp hebben.

“Het gaat vaak om zorgvervoer van cliënten met verhoogde risico’s. Als er iemand op de snelweg een hartstilstand krijgt, dan is er geen AED of hulpverlener in de buurt. Het is dan logisch om taxichauffeurs te leren reanimeren en om de taxivoertuigen met een AED uit te rusten, zodat er snel hulp kan worden verleend.”

Eerder dit jaar koos Taxi NOF er al voor om, in samenwerking met Fuego, al zijn taxi’s en rolstoelbussen voor het wmo-vervoer in Noord Oost Fryslân met AED’s uit te rusten. Een automatische externe defibrillator (AED) kan een groot verschil maken bij een reanimatie, omdat het apparaat het hartritme kan herstellen.

Baanbrekend in de taxiwereld

Dat merkte Jessica van der Heiden toen zij iemand met succes reanimeerde. Nog geen jaar later waren de genoemde voertuigen van haar bedrijf van AED’s voorzien en was personeel van NOF getraind om er mee te werken. “Dit is echt baanbrekend in de taxiwereld”, aldus Jessica van der Heiden. “Ik ben er onwijs trots op dat we AED’s hebben kunnen realiseren in de taxi’s. Nog trotser ben ik op onze chauffeurs die hier ook achter staan en zich aan willen melden bij het burgerhulpverleningsnetwerk.”

Willeke Borman hoopt dat meer taxibedrijven volgen. En niet alleen om de eigen cliënten te helpen bij een hartstilstand, want taxi’s zijn veel onderweg en komen daar ook van alles tegen. Per week krijgen in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De eerste zes minuten daarna zijn cruciaal met het oog op het herstel. Er zijn al veel AED’s in de openbare ruimte en circa 170.000 burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen om te reanimeren.

Zo veel mogelijk taxi’s met AED

“Maar er is meer nodig om aan al die mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen zes minuten hulp te verlenen”, legt Borman uit. “Daarom willen we graag dat zo veel mogelijk taxi’s een AED aan boord hebben.” Dat wordt nog eens extra gestimuleerd: “Wanneer door een medewerker van een taxibedrijf een leven wordt gered, mag de geredde persoon via ons een AED schenken aan een goed doel. Zo vergroten we de kans dat er een AED in de buurt is als iemand een hartstilstand krijgt.”

“Er is geen grotere beloning dan de reacties die wij ontvangen van onze klanten met de blijde boodschap dat we samen weer een leven hebben gered. Iemand die de draad weer kan oppakken met kinderen en kleinkinderen, een collega die weer aan het werk kan of een goede buur die weer deelneemt aan het straatfeest. En daar blijft het niet bij, want wie een leven redt, redt veel meer. Iedereen rondom die bewuste persoon zal zich realiseren dat het ook anders had kunnen aflopen.”

Fuego heeft inmiddels met de nodige vervoersbedrijven samengewerkt en is op donderdag 11 oktober één van de exposanten tijdens Taxi Expo 2018. Daar hoopt het bedrijf ook andere taxibedrijven te overtuigen van de noodzaak om de taxivoertuigen met AED’s uit te rusten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›