‘Aanbesteding een jaar doorschuiven mag niet zomaar’

Doorgaan, aanpassen of uitstellen: dat zijn de mogelijkheden voor vervoersaanbestedingen in coronatijd. Met welke juridische aspecten moet je dan als opdrachtgever rekening houden? Advocaat Jocelyne Tophoff vertelt daarover tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer op 8 oktober en licht voor TaxiPro vast een tipje van de sluier op.
Opdrachtgevers die voor een nieuwe aanbesteding van hun contractvervoer staan, hebben een serieuze afweging te maken. Gaan ze ‘gewoon’ door of passen ze de procedure aan? Of kiezen ze ervoor de bestaande contracten te verlengen en de nieuwe aanbesteding zo een jaar uit te stellen? Voor advies op dat vlak kunnen ze terecht bij Victor Advocaten, een kantoor dat zich onder meer bezighoudt met advisering van aanbestedende diensten. Dat gebeurt vooral in het sociale domein, waardoor ook doelgroepenvervoer tot het werkveld behoort.

Onzekerheid door corona

“De voornaamste afweging die opdrachtgevers moeten maken, is die van de ontwikkeling van het volume”, legt advocaat Jocelyne Tophoff uit. “Op zit moment kun je daar eigenlijk nog niets zinnigs over zeggen. En als je dan wilt innoveren om het vervoer beter in de krappe financiële jas wil laten passen, dan komt dat ook niet uit de verf. Want alle doelen en eisen die je op dat gebied stelt, kun je niet verwezenlijken als het vervoer stilligt. Maar ook de implementatie is heel lastig in te richten met al die onzekerheid door corona, en dat maakt deze tijd een ontzettend lastige om vervoer aan te besteden.”

Een contract dat eigenlijk afgelopen is verlengen en de aanbesteding een jaar doorschuiven, dat mag niet zomaar. En het is ook niet per se in het belang van de markt, stelt Tophoff. “Zo’n kortdurende verlenging of overbruggingscontract moet wel te rechtvaardigen zijn met een situatie van overmacht. En het hangt ook van het contract af wat er mogelijk is. Soms is het toegestaan, soms ook niet en in weer andere gevallen het gewoon niet zo zinnig om zo’n pauze in te lassen.”

Beleid maak je samen

Nu zo’n beslissing nemen is dus al best lastig. Hoe kun je dan nóg verder vooruit kijken? Tophoff onderstreept dat beleid wat haar betreft wordt gemaakt door opdrachtgevers en opdrachtnemers samen. “Zij moeten samen bedenken hoe het vervoer efficiënter kan worden georganiseerd en hoe de kwaliteit van de inkoop en inkoopdocumenten kan worden verbeterd. De huidige situatie biedt juist de kans om gezamenlijk die blik op de toekomst te werpen.”

Jocelyne Tophoff zal tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer 2020 meer over het voorgaande vertellen. Ze schuift ook aan bij de afsluitende rondetafeldiscussie. Deelname aan het congres kan fysiek in Expo Houten, maar de bijeenkomst is ook volledig als webinar te volgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›