Expo Houten

‘Aanbesteding een jaar doorschuiven mag niet zomaar’

Doorgaan, aanpassen of uitstellen: dat zijn de mogelijkheden voor vervoersaanbestedingen in coronatijd. Met welke juridische aspecten moet je dan als opdrachtgever rekening houden? Advocaat Jocelyne Tophoff vertelt daarover tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer op 8 oktober en licht voor TaxiPro vast een tipje van de sluier op.
Opdrachtgevers die voor een nieuwe aanbesteding van hun contractvervoer staan, hebben een serieuze afweging te maken. Gaan ze ‘gewoon’ door of passen ze de procedure aan? Of kiezen ze ervoor de bestaande contracten te verlengen en de nieuwe aanbesteding zo een jaar uit te stellen? Voor advies op dat vlak kunnen ze terecht bij Victor Advocaten, een kantoor dat zich onder meer bezighoudt met advisering van aanbestedende diensten. Dat gebeurt vooral in het sociale domein, waardoor ook doelgroepenvervoer tot het werkveld behoort.

Onzekerheid door corona

“De voornaamste afweging die opdrachtgevers moeten maken, is die van de ontwikkeling van het volume”, legt advocaat Jocelyne Tophoff uit. “Op zit moment kun je daar eigenlijk nog niets zinnigs over zeggen. En als je dan wilt innoveren om het vervoer beter in de krappe financiële jas wil laten passen, dan komt dat ook niet uit de verf. Want alle doelen en eisen die je op dat gebied stelt, kun je niet verwezenlijken als het vervoer stilligt. Maar ook de implementatie is heel lastig in te richten met al die onzekerheid door corona, en dat maakt deze tijd een ontzettend lastige om vervoer aan te besteden.”

Een contract dat eigenlijk afgelopen is verlengen en de aanbesteding een jaar doorschuiven, dat mag niet zomaar. En het is ook niet per se in het belang van de markt, stelt Tophoff. “Zo’n kortdurende verlenging of overbruggingscontract moet wel te rechtvaardigen zijn met een situatie van overmacht. En het hangt ook van het contract af wat er mogelijk is. Soms is het toegestaan, soms ook niet en in weer andere gevallen het gewoon niet zo zinnig om zo’n pauze in te lassen.”

Beleid maak je samen

Nu zo’n beslissing nemen is dus al best lastig. Hoe kun je dan nóg verder vooruit kijken? Tophoff onderstreept dat beleid wat haar betreft wordt gemaakt door opdrachtgevers en opdrachtnemers samen. “Zij moeten samen bedenken hoe het vervoer efficiënter kan worden georganiseerd en hoe de kwaliteit van de inkoop en inkoopdocumenten kan worden verbeterd. De huidige situatie biedt juist de kans om gezamenlijk die blik op de toekomst te werpen.”

Jocelyne Tophoff zal tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer 2020 meer over het voorgaande vertellen. Ze schuift ook aan bij de afsluitende rondetafeldiscussie. Deelname aan het congres kan fysiek in Expo Houten, maar de bijeenkomst is ook volledig als webinar te volgen.

Meer nieuws

‘Nieuw boekingsplatform helpt klanten weer de taxi in’

Korton Software wil graag de klanten en relaties weer eens zien op Taxi Expo en heeft bovendien allerlei ontwikkelingen te melden. WinTax en Korton Regie kregen flinke updates en het nieuwe boekingsplatform Traveller Connect moet helpen om de klanten weer de taxi in te krijgen. Korton Software ziet Taxi Expo 2020 als “een mooie gelegenheid… Lees verder ›

UMS toont snelladers voor elektrische voertuigen op Taxi Expo

Urban Mobility Solutions (UMS) ontwerpt en produceert diverse lichtgewicht en volledig elektrisch aangedreven composietvoertuigen die op klantwens kunnen worden ingericht voor personenvervoer. Het bedrijf is op Taxi Expo 2020 aanwezig met de snelladers waarmee die voertuigen efficiënt opgeladen kunnen worden. De samenleving is hard op weg om vanaf 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Rijkswaterstaat… Lees verder ›

Mercedes-Benz presenteert elektrische eVito Tourer en EQV 300 op Taxi Expo 2020

Een emissievrij rijbereik van gemiddeld 360 elektrische kilometers en een flexibel in te richten interieur, met plaats voor maximaal negen passagiers en bagage. Dat zijn de troeven van de elektrische eVito Tourer en EQV 300 die Mercedes-Benz als alternatieven voor personenvervoer in en rondom de stad aan de Nederlandse taxibranche presenteert tijdens Taxi Expo 2020…. Lees verder ›