Mercedes-Benz toont nieuwe E-Klasse Estate op Taxi Expo 2016

Mercedes-Benz E-Klasse T-Modell, E 400 4MATIC, 2016, Exterieur: AMG Line, diamantsilber ;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 7,9 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 180 g/km Mercedes-Benz E-Class Estate, E 400 4MATIC, 2016, exterior: AMG line, diamond silver; Consumption combined: 7.9 l/100 km, CO2 emission combined: 180 g/km

De Estate-versie van de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse staat klaar om aan te treden tijdens Taxi Expo 2016, op 12 en 13 oktober in Houten. Innovatieve engineering en nadruk op ruimte maken hem tot de slimste Estate die Mercedes-Benz ooit gebouwd heeft. Nog niet eerder was de nieuwe E-Klasse Estate op een Nederlandse beurs te zien. De E-Klasse Estate staat vanaf medio oktober in de showroom.

Kijkend naar de beschikbare hoeveelheid ruimte blijft de E-Klasse Estate een van de favorieten in dit segment. Hij heeft een bagageruimte van maximaal 1.820 liter en ondanks een veel sportievere daklijn noteren de hoofd- en elleboogruimte de beste waarden in deze klasse. Vanaf eind 2016 wordt de Estate wederom ook leverbaar met een derde, neerklapbare zitrij voor kinderen.

Bij de introductie wordt de nieuwe Estate leverbaar als E 200 met een viercilinder benzinemotor met 135 kW/184 pk, als E 220 d (143 kW/194 pk) in combinatie met een compleet nieuw ontwikkelde viercilinder dieselmotor, en als E 250 met 155 kW/211 pk en 350 Nm aan trekkracht. In het laatste kwartaal van 2016 volgen de E 200 d met een vermogen van 110 kW/150 pk, de E 350 d met zescilinder dieselmotor en de E 400 4MATIC met zescilinder benzinemotor, 245 kW/333 pk en 480 Nm koppel. aAlle modellen worden standaard uitgerust met de nieuwe 9GTRONIC negentraps automatische transmissie.

De eerste Performance-versie van deze allrounder is de MercedesAMG E 43 4MATIC Estate, die eind dit jaar leverbaar wordt. Voorzien van een 295 kW/401 pk sterke 3,0-liter V6-biturbomotor, een 9GTRONIC automatische transmissie met korte schakeltijden, AMG Performance 4MATIC vierwielaandrijving en een speciaal sportonderstel, vertrouwt hij op de bekende AMG-rijprestaties en aangescherpte wegligging.

Slimme laadruimte: groot, veelzijdig en goed toegankelijk

Met een inhoud van 670 tot 1.820 liter behoort de laadruimte van de E-klasse Estate tot de grootste in dit segment. De achterbank krijgt nu standaard een nieuwe, handige functie. Hij biedt de mogelijkheid om de rugleuning 10 graden rechter op te positioneren. Daardoor ontstaat 30 liter aan extra bagageruimte, terwijl de vijf zitplaatsen nog steeds volledig te gebruiken zijn. Verder is de achterbankleuning standaard in een 40:20:40 verhouding neer te klappen, met tal van indelingsopties voor het vervoer van lading en passagiers. De rugleuningelementen zijn elektrisch neer te klappen via schakelaars in de bagageruimte en rechts en links naast de rugleuning.

Speciale aandacht van de ontwikkelaars ging uit naar praktische afmetingen en een innovatief gebruik van de laadruimte. Zo kan de nieuwe E-Klasse Estate bijvoorbeeld als een van de weinige auto’s een Europallet herbergen. Dankzij een minimale breedte tussen de achterste wielkasten van 1.100 millimeter was het mogelijk om de gunstige afmetingen van het voorgaande model te handhaven. Het bewezen concept van de combinatie bagageafdekking en veiligheidsnet is terug, zowel voor de veiligheid van de passagiers als om de bagage aan het zicht te onttrekken. Dankzij de elektrische bediening rolt de bagageafdekking automatisch op wanneer de achterklep wordt geopend.

De EASY PACK-achterklep maakt deel uit van de standaarduitrusting en kan met een druk op een knop eenvoudig worden geopend en gesloten, voor comfortabel in- en uitladen. De bediening geschiedt elektromechanisch. Om te voorkomen dat de achterklep in contact komt met bijvoorbeeld het plafond van de garage, kan hij in elke positie worden gestopt waarbij de openingshoek beperkt wordt.

De optionele KEYLESS-GO met HANDS-FREE ACCESS maakt in- en uitladen nog gemakkelijker. Een voetbeweging onder de achterbumper volstaat om de achterklep volledig automatisch te openen en sluiten. Deze feature is nu ook te combineren met de optionele trekhaak.

De EASY PACK-fixkit (optie) voorziet in de mogelijkheid om de laadruimte veelzijdig te gebruiken. Dit slimme systeem bestaat uit rails in de laadvloer, bevestigingselementen, een telescoopstang en bagagenetten.

Luchtvering achter met niveauregeling blijft standaard deel uitmaken van de Estate-uitrusting. Daarmee blijft de Estate altijd horizontaal, zelfs bij volle belading (tot 745 kg, afhankelijk van de uitvoering) of bij het maximale aanhangvermogen (tot 2.100 kg). Met AIR BODY CONTROL is luchtvering rondom tegen meerprijs leverbaar.

De nu volledig elektrisch in- en uitklapbare trekhaak met ESP® aanhangwagenstabilisatie en zijwindassistent (optie) is handig voor dagelijks gebruik. Wanneer de trekhaak niet gebruikt hoeft te worden, verdwijnt hij achter de achterbumper. Om een aanhanger of fietsdrager te bevestigen kan de trekhaak eenvoudig elektrisch uit worden geklapt. De bediening bevindt zich in de laadruimte en in het bestuurdersportier.

De fietsdrager is veilig en snel te monteren, en is een wereldprimeur. De trekhaak heeft twee extra moeren op de kogelkoppeling voor bevestiging van de fietsdrager. Daarmee is de maximale belading meteen ook toegenomen tot 100 kg en vier fietsen.

Exterieurdesign: sportieve proporties, krachtige achterzijde

De nieuwe E-Klasse Estate oogt modern, stijlvol, zelfbewust en sportief, en is tot aan de B-stijlen vergelijkbaar met de Limousine. Vanaf de langgerekte motorkap ontstaat een silhouet dat op spannende wijze langs de langgerekte daklijn loopt, met sportieve welvingen in de achterzijde, die zich verder onderscheidt door een steil aflopende achterruit. Korte overhangen, een lange wielbasis en grote wielen zorgen voor een sportieve uitstraling. Samen met de hoge taillelijn doen de langgerekte zijruiten de auto nog langer lijken. Voor het eerst maakt een dakreling deel uit van de standaarduitrusting. Ook deze benadrukt de krachtige look van de Estate. De dakreling is zilverkleurig aluminium.

De achterzijde heeft een brede schouderpartij boven de achterste wielkasten. Een dakspoiler met derde (led-)remlicht benadrukt hoe hoog de brede, functionele achterklep kan openen. Optisch zetten horizontale lijnen over de achterklep en achterruit de breedte van de auto aan, versterkt door de horizontale, tweedelige led-achterlichten met chroomafwerking. De led-reflectoren onderstrepen het karakter van het model met een herkenbare lichtsignatuur, bij dag en bij nacht. Op de achterklep fungeert de brede, verchroomde greep als visuele highlight.

Net als bij de Limousine verschilt het krachtige front afhankelijk van de gekozen uitvoering en uitrusting. De standaarduitvoering krijgt de klassieke Mercedes-Benz grille met de ster op de motorkap, net als de EXCLUSIVE, zij het met een gewijzigd design. De AVANTGARDE en AMG Line zijn te herkennen aan de geïntegeerde ster in de sportgrille. Elke variant van de grille geeft de E-Klasse een eigen karakter, uiteenlopend van elegant met nadruk op status, tot sportief.

De uitrustingslijnen variëren ook aan de achterzijde. De achterbumper (met uitzondering van de standaarduitvoering) heeft een zwart inzetstuk in diffuserlook en een uitlaat met zichtbare uitlaatsierstukken. Alle uitvoeringen hebben een meerdelige achterbumper met een verchroomde sierlijst. Standaard worden alle Estates geleverd met laaddrempelbescherming in rvs.
Interieurdesign: een samenspel van emotie en intelligentie

Ook vanbinnen bouwt de Estate voort op het succesvolle design van de Limousine. Het combi-instrument kan worden verrijkt met twee optionele, brede en heldere 12,3 inch displays. Achter een glazen paneel lopen ze in elkaar over om gezamenlijk een brede cockpit te vormen die voor de bestuurder geheel naar wens is in te stellen. Daarbij kan hij kiezen uit drie weergavestijlen: ‘Classic’, ‘Sport’ en ‘Progressive’. Via aanraakgevoelige knoppen op het stuurwiel kunnen het combi-instrument en multimediasysteem met vingerbewegingen worden bediend.

Andere bedieningsmogelijkheden zijn een touchpad met controller op de middenconsole, dat ook handgeschreven tekens herkent, en de LINGUATRONIC spraakbediening. Tevens zijn er knoppen voor het bedienen van bijvoorbeeld de airconditioning en voor een gemakkelijke in- en uitschakeling van bepaalde rijassistentiesystemen.

Kwalitatief hoogwaardige materialen kenmerken het interieur. Voorbeelden zijn generfd of hoogglanzend hout en een nieuwe metaalstructuur. Het gebruik van authentieke materialen komt ook terug in het leder op het middendeel en de bovenkant van de portieren. De kwaliteit in het interieur kenmerkt zich door een grote aandacht voor details. Voorbeelden zijn de zorgvuldig op elkaar afgestemde materialen en kleuren, met uiteenlopende bruintinten inclusief aantrekkelijke kleurencombinaties als macchiatobeige/espressobruin of macchiatobeige/zadelbruin. De uitrustingslijnen voorzien onder meer in sfeerverlichting met een keuze uit 64 kleuren, met tal van mogelijkheden voor een persoonlijke touch.

Traditiegetrouw zijn de ergonomisch gevormde stoelen geschikt voor lange reizen en onderscheiden ze zich door een sportieve look, met een uniek design voor elke uitvoering. Andere nieuwe features in dit segment zijn een warmtecomfortpakket inclusief verwarmde armleuningen in de portieren en de middenarmsteun.

Mercedes me connect Concierge service: persoonlijke aandacht

De Mercedes me connect-standaardservices maken het leven van de Mercedes-Benz eigenaar een stuk aangenamer, bijvoorbeeld de zelfdiagnose in het geval van pech of een ongeval. De nieuwe Concierge service die vanaf juni 2016 in de E-Klasse modellen leverbaar is, biedt klanten een breed aanbod aan opties voor persoonlijke support: van het maken van een restaurantreservering, tips voor toeristische routes, informatie over culturele en sportevenementen en reserveringen tot het rechtstreeks naar de auto doorsturen van navigatiebestemmingen.

Toegang verkrijgen is eenvoudig: geregistreerde Mercedes me connect- gebruikers kunnen via de telefoon contact zoeken met de Concierge service in 19 landen in Europa met behulp van de iCall-knop in de dakconsole of via de connect app. De persoonlijke assistent regelt vervolgens alles.

Entertainmentsysteem achter en veiligheid voor kinderen: praktische oplossingen

In een paar simpele stappen verandert de achterbank van de E-Klasse Estate in een communicatiecentrum en bioscoop (vanaf december 2016), met dank aan de iPad®-integratie achter plug & play. Installatie vooraf van Entertainment & Comfort (optie) is een voorwaarde. De houder – een Mercedes-Benz accessoire – kan eenvoudig in de opening in de voorstoelleuningen worden gestoken. Hij is draaibaar en geschikt voor het gebruik van een iPad®. iPad®-integratie achter plug & play is beschikbaar voor de iPad® 4-, Air- en Air 2-modellen.

Mercedes-Benz breidt nu ook het aanbod veiligheidssystemen voor de kleintjes uit met het nieuwe KIDFIX XP kinderzitje. Het nieuwe model is ontwikkeld in samenwerking met kinderzitjesfabrikant BRITAX RÖMER en is groep II/III gecertificeerd, waarmee hij geschikt is voor kinderen van 4 tot 12 jaar en de gewichtscategorie 15-36 kg. De rugleuning van het Mercedes-Benz kinderzitje kan in lijn met de Euro NCAP-eisen worden verwijderd. Voorzien van een exclusieve limited edition-hoes past het nieuwe model perfect bij het interieur van de E-Klasse.
Een van de stilste Estates

Vanbinnen is de nieuwe E-Klasse Estate een van de stilste auto’s in zijn klasse, ondanks het feit dat hij een designnadeel heeft ten opzichte van de Limousine door zijn grote carrosserie. Stille eigenschappen en weinig trillingen leveren een aanzienlijk bijdrage aan het comfortniveau, vooral op langere reizen.

Een scala aan maatregelen helpt trillingen en geluiden te beperken. Net als bij een Cabriolet versterken dwarsbalken de bodem en voorzijde van de carrosserie. Daardoor is de structuur zeer stijf en geeft hij weinig geluiden door. Speciale isolatie van de carrosserie (inclusief het schot tussen de motorruimte en het interieur, de zijkanten en de hoofdbodem) en isolerende materialen onder de achterbank en in de wielkasten houden geluiden weg uit het interieur. Het kinematische ontwerp van onderstel, assen en besturing minimaliseert trillingen als gevolg van een slecht wegdek, onbalans in de wielen of tijdens het remmen. De motor- en transmissiesteunen zijn eveneens geoptimaliseerd met het oog op het geluidsniveau, waarbij sommige uitvoeringen zelfs instelbare motorsteunen krijgen.

Ook zijn tal van ‘aerokoestische’ maatregelen doorgevoerd. Voorbeelden zijn de afgedichte portiergrepen, afdichtingen voor de portierscharnieren en geoptimaliseerde details met het oog op de dichte delen van de zijruiten. Net als bij de E-Klasse Limousine zijn de buitenspiegels en A-stijlen aerokoestisch verbeterd. Hetzelfde geldt voor de dakstructuur, om het geluidscomfort ook hier te verbeteren. Bij het panoramaschuifdak zorgen diverse windgeleiders voor hetzelfde hoge geluidscomfort als bij het vorige model, ondanks de grotere dakopening.

Het akoestische comfortpakket is een optie. Een speciale akoestische film in de voorruit en zijruiten garandeert minimale achtergrondgeluiden in het interieur. Verder voorziet het pakket in aanvullende geluidsisolerende maatregelen, waaronder extra isolatie van de beenruimte achterin en de middenconsole. Om hitte uit het interieur te weren, zijn de voorruit, de zijtuiten en de achterruit van gelamineerd veiligheidsglas met een extra filmlaag die infrarood absorbeert. Oppervlakken in het interieur, waaronder de armsteunen, het stuurwiel en de stoelen, worden daardoor minder heet door de zon.

Intelligent Drive: alle E-klasse innovaties aan boord

De nieuwe E-Klasse creëert nieuwe maatstaven op het gebied van veiligheid, comfort en ondersteuning van de bestuurder. Deze innovaties zijn vanzelfsprekend ook beschikbaar voor de Estate. De actieve remassistent is standaard. Het waarschuwt de bestuurder voor een naderende botsing, biedt optimale ondersteuning bij een noodstop en kan indien noodzakelijk ook zelfstandig remmen. Naast langzamer rijdende, afremmende of stilstaande auto’s ‘ziet’ het systeem ook voetgangers die zich in het risicogebied vóór de auto begeven.

Een andere highlight is de DRIVE PILOT: dit systeem markeert Mercedes-Benz’ volgende stap op weg naar autonoom rijden. Als afstandspilot DISTRONIC kan het de auto niet alleen op de juiste afstand van de voorligger houden op uiteenlopend wegdek, het kan voorliggers voor het eerst ook volgen tot een snelheid van 210 km/h.

De Remote Park Pilot is eveneens nieuw. Met dit systeem kan de auto via afstandsbediening met behulp van een app op een smartphone in en uit garages en parkeervakken worden gemanoeuvreerd. Zodoende kunnen de passagiers gemakkelijk in- en uitstappen, zelfs bij krappe plekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›