Expo Houten

Werkelijkheid leidend bij BCT-controle door ILT

Waar controleert de ILT op als het om de boordcomputer taxi gaat? Hoe gaat zo’n controle in zijn werk? En als je door overmacht niet aan de gestelde eisen kunt voldoen, krijg je dan gelijk een boete? Paul Verstraten, senior inspecteur van ILT, gaf tijdens Taxi Expo 2016 in Expo Houten tekst en uitleg.

Verstraten deed dat in een meer dan goed gevulde workshopruimte. In combinatie met de soms hoog oplopende gemoederen is deze sterke opkomst een bewijs dat de BCT en alles wat er mee te maken heeft de gemoederen in de taxibranche bezighoudt. Verstraten was echter niet niet aanwezig om te praten over zaken als het nut of de rechtvaardigheid van de BCT en alles er omheen, maar puur over de controle door ILT op aanwezigheid en juist gebruik van het apparaat. Zijn presentatie is hier terug te lezen.

Bedrijfsinspecties

Vanaf 1 oktober handhaaft de ILT op de aanwezigheid van de BCT met software 2.0 en op het juiste gebruik van de BCT en kaart, maar ook op bewust of onbewust verkeerd handelen, arbeids- en rusttijden en ritregistraties. Met betrekking tot de arbeidstijden vinden vanaf december bedrijfsinspecties plaats.

Dat er wat moeilijkheden zijn met de verplichte update naar BCT 2.0 is de inspectiedienst bekend. Met deze mogelijke knelpunten wordt dan ook tijdelijk – tot 1 november aanstaande – rekening gehouden, benadrukte Verstraten. Inspecteurs van ILT toetsen per geval of er sprake is van overmacht of nalatigheid van de vervoerder of taxichauffeur. Taxivervoer zonder BCT 2.0 is toegestaan, mits er wel een 1.0 versie in het voertuig aanwezig is. Verder moet men op basis van de correspondentie met de werkplaats aantonen dat er sprake is van overmacht. Het is uiteindelijk de inspecteur die daarover oordeelt.

Eigen verantwoordelijkheid

Die correspondentie met de werkplaats is sowieso van belang om zaken aan te tonen, zo bleek uit de presentatie. Bijvoorbeeld als de BCT defect is of wordt gestolen, maar ook als printer of taxameter niet naar behoren werkt. In dat laatste geval wordt echter ook om een handmatig ritbewijs gevraagd, en zo zijn voor de diverse tekortkomingen verschillende eisen om aan te tonen dat ze daadwerkelijk bestaan.

Verstraten gaf meerdere malen aan dat de ILT geen beleid dat er op is gericht zoveel mogelijk BCT-gerelateerde boetes uit te delen. Maar hij benadrukte ook dat taxibedrijf en taxichauffeurs hun verantwoordelijkheden hebben als het om het juiste gebruik van de BCT gaat. Aandachtspunten voor de chauffeur zijn onder meer het hebben van een geldige chauffeurskaart en het juiste gebruik ervan, zorgen voor de update baar BCT 2.0 en het registreren van voorafgaande werkzaamheden in de BCT.

Taxivervoer verrichten

Verstraten lichtte het inloggen bij taxivervoer er uit. Bij deze en aanverwante werkzaamheden moet worden ingelogd op werkingsniveau taxivervoer. De chauffeur is er zelf verantwoordelijk voor als hij of zij niet of niet op het juiste niveau is ingelogd met de BCT-kaart. Op BSN-nummer taxivervoer verrichten mag alleen als er sprake is van een defecte of beschadigde kaart, bij vermissing of diefstal van deze kaart of als de PUK-code bij iemand anders bekend is geworden.

Registraties zijn in de BCT niet meer te veranderen, legde Verstraten uit, maar in opmerkingen kan men vaak al de juiste registratie aantekenen. Die aantekening en de reden ervan moeten goed worden bewaard, want: niet de BCT is bij een controle 100 procent leidend, maar de werkelijkheid is van belang. Goed aantekenen en vastleggen is dus de juiste manier om vergissingen te herstellen, aldus Paul Verstraten.

Meer nieuws

‘Nieuw boekingsplatform helpt klanten weer de taxi in’

Korton Software wil graag de klanten en relaties weer eens zien op Taxi Expo en heeft bovendien allerlei ontwikkelingen te melden. WinTax en Korton Regie kregen flinke updates en het nieuwe boekingsplatform Traveller Connect moet helpen om de klanten weer de taxi in te krijgen. Korton Software ziet Taxi Expo 2020 als “een mooie gelegenheid… Lees verder ›

UMS toont snelladers voor elektrische voertuigen op Taxi Expo

Urban Mobility Solutions (UMS) ontwerpt en produceert diverse lichtgewicht en volledig elektrisch aangedreven composietvoertuigen die op klantwens kunnen worden ingericht voor personenvervoer. Het bedrijf is op Taxi Expo 2020 aanwezig met de snelladers waarmee die voertuigen efficiënt opgeladen kunnen worden. De samenleving is hard op weg om vanaf 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Rijkswaterstaat… Lees verder ›

Mercedes-Benz presenteert elektrische eVito Tourer en EQV 300 op Taxi Expo 2020

Een emissievrij rijbereik van gemiddeld 360 elektrische kilometers en een flexibel in te richten interieur, met plaats voor maximaal negen passagiers en bagage. Dat zijn de troeven van de elektrische eVito Tourer en EQV 300 die Mercedes-Benz als alternatieven voor personenvervoer in en rondom de stad aan de Nederlandse taxibranche presenteert tijdens Taxi Expo 2020…. Lees verder ›