Nieuwe workshops Taxi Expo: Arbo-update en dementievriendelijk in taxi

Het programma van Taxi Expo 2017 is met twee workshops uitgebreid. Arbeidsdeskundige Edward Scheringa neemt de deelnemers aan zijn workshop mee langs de veranderingen in de ARBo-wetgeving. Saskia de Jonge van Samen Dementievriendelijk zal vertellen hoe je in de taxi kunt omgaan met het groeiende aantal mensen met dementie in Nederland. Taxi Expo 2017 vindt plaats op donderdag 12 oktober in Expo Houten.

Wat zijn signalen die er op kunnen wijzen dat iemand aan het dementeren is? En hoe kun je daar als taxichauffeur het beste op inspelen? Vanwege de vergrijzing in ons land zal het aantal mensen met dementie toenemen. Bovendien blijven zij langer thuis wonen: gemiddeld zes jaar nadat de diagnose is gesteld. De kans dat je in het dagelijks leven te maken krijgt met iemand met dementie, wordt daarom steeds groter.

Binnen de campagne Samen Dementievriendelijk is het mogelijk om als bedrijf of organisatie je mensen te laten trainen in de omgang met mensen met dementie. De training kan ‘in house’ en op maat worden verzorgd, iets wat bij onder meer Connexxion gebeurt. Bij Sociaal Fonds Taxi volgden recent negen taxileraren de training, zodat zij de opgedane kennis in hun bedrijven kunnen delen. Meer taxileraren zullen dit voorbeeld volgen.

Praktijksituaties taxi

Op uitnodiging van SFT verzorgt Saskia de Jonge op Taxi Expo 2017 van 12.30 tot 13.15 uur een presentatie. “In mijn workshop zal ik ingaan op waarom het belangrijk is dat Nederland dementievriendelijk wordt. Om hoeveel mensen gaat het, waar kom je ze tegen, hoe reageert Nederland nu. Ik vertel wat dementie is, laat filmpjes zien van mensen met dementie en benoem signalen waaraan je dementie kunt herkennen.

“Ook geef ik tips over hoe je kunt omgaan met mensen met dementie. Ik doe dat aan de hand van onze GOED-methode: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel. Ik licht dat toe aan de hand van praktijksituaties die je in de taxi kunt tegenkomen”, aldus De Jonge.

Second opinion bedrijfsarts

Op 1 juli van dit jaar werden er diverse veranderingen doorgevoerd in de Arbobeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet. Alle bedrijven in Nederland hebben met die wet te maken. De veranderingen zijn bedoeld om zowel de werkgever als de werknemers meer bij het arbobeleid te betrekken. Maar ook voor bijvoorbeeld de bedrijfsarts en de preventiemedewerker hebben de aanpassingen zo hun gevolgen.

Edward Scheringa zal in zijn workshop van 11.30 tot 12.15 uur een aantal van de wijzigingen in de Arbowet toelichten. Nieuw is bijvoorbeeld dat wanneer de werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts gegeven advies, hij of zij een second opinion van een andere bedrijfsarts kan aanvragen. De preventiemedewerker heeft door de veranderingen een wat andere rol gekregen, en dat geldt ook voor de ondernemingsraad. Deze en andere veranderingen komen in de workshop aan bod.

Taxi Expo 2017 vindt op donderdag 12 oktober plaats in Expo Houten. Schrijf je nu in voor deelname en kies meteen de workshops die jij graag wilt bijwonen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›