Nieuwe workshops Taxi Expo: Arbo-update en dementievriendelijk in taxi

Het programma van Taxi Expo 2017 is met twee workshops uitgebreid. Arbeidsdeskundige Edward Scheringa neemt de deelnemers aan zijn workshop mee langs de veranderingen in de ARBo-wetgeving. Saskia de Jonge van Samen Dementievriendelijk zal vertellen hoe je in de taxi kunt omgaan met het groeiende aantal mensen met dementie in Nederland. Taxi Expo 2017 vindt plaats op donderdag 12 oktober in Expo Houten.

Wat zijn signalen die er op kunnen wijzen dat iemand aan het dementeren is? En hoe kun je daar als taxichauffeur het beste op inspelen? Vanwege de vergrijzing in ons land zal het aantal mensen met dementie toenemen. Bovendien blijven zij langer thuis wonen: gemiddeld zes jaar nadat de diagnose is gesteld. De kans dat je in het dagelijks leven te maken krijgt met iemand met dementie, wordt daarom steeds groter.

Binnen de campagne Samen Dementievriendelijk is het mogelijk om als bedrijf of organisatie je mensen te laten trainen in de omgang met mensen met dementie. De training kan ‘in house’ en op maat worden verzorgd, iets wat bij onder meer Connexxion gebeurt. Bij Sociaal Fonds Taxi volgden recent negen taxileraren de training, zodat zij de opgedane kennis in hun bedrijven kunnen delen. Meer taxileraren zullen dit voorbeeld volgen.

Praktijksituaties taxi

Op uitnodiging van SFT verzorgt Saskia de Jonge op Taxi Expo 2017 van 12.30 tot 13.15 uur een presentatie. “In mijn workshop zal ik ingaan op waarom het belangrijk is dat Nederland dementievriendelijk wordt. Om hoeveel mensen gaat het, waar kom je ze tegen, hoe reageert Nederland nu. Ik vertel wat dementie is, laat filmpjes zien van mensen met dementie en benoem signalen waaraan je dementie kunt herkennen.

“Ook geef ik tips over hoe je kunt omgaan met mensen met dementie. Ik doe dat aan de hand van onze GOED-methode: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel. Ik licht dat toe aan de hand van praktijksituaties die je in de taxi kunt tegenkomen”, aldus De Jonge.

Second opinion bedrijfsarts

Op 1 juli van dit jaar werden er diverse veranderingen doorgevoerd in de Arbobeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet. Alle bedrijven in Nederland hebben met die wet te maken. De veranderingen zijn bedoeld om zowel de werkgever als de werknemers meer bij het arbobeleid te betrekken. Maar ook voor bijvoorbeeld de bedrijfsarts en de preventiemedewerker hebben de aanpassingen zo hun gevolgen.

Edward Scheringa zal in zijn workshop van 11.30 tot 12.15 uur een aantal van de wijzigingen in de Arbowet toelichten. Nieuw is bijvoorbeeld dat wanneer de werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts gegeven advies, hij of zij een second opinion van een andere bedrijfsarts kan aanvragen. De preventiemedewerker heeft door de veranderingen een wat andere rol gekregen, en dat geldt ook voor de ondernemingsraad. Deze en andere veranderingen komen in de workshop aan bod.

Taxi Expo 2017 vindt op donderdag 12 oktober plaats in Expo Houten. Schrijf je nu in voor deelname en kies meteen de workshops die jij graag wilt bijwonen.

Meer nieuws

Qarin-Tranzer deelt eerste ervaringen met MaaS-app GOAN!

Met de lancering van de de GOAN!-app op 16 juni is de Twentse Mobility as a Service (MaaS)-pilot van start gegaan. Nu de eerste maanden voorbij zijn, wordt er een voorzichtige balans opgemaakt. MaaS Twente is een van de landelijke MaaS-pilots die door het Ministerie van Infrastructuur en zeven regio’s is opgezet. Qarin-Tranzer won de… Lees verder ›

Dit zijn de workshops op Taxi Expo ’21

Zoals altijd staan er ook dit jaar de hele dag interessante en leerzame workshops op het programma van Taxi Expo. Deze sessies op de beursvloer kunnen gratis worden bijgewoond door deelnemers aan de vakbeurs. Tijdens de workshops kom je meer te weten over belangrijke ontwikkelingen in de taxibranche. De thema’s variëren van arbeidsrecht tot nieuwe… Lees verder ›

Elektrische lagevloerbussen Tribus maken debuut op Taxi Expo

Taxi Expo ’21 staat voor Tribus in het teken van een bijzondere productlancering. Op donderdag 16 september wordt namelijk de e-Civitas lijn geïntroduceerd. In Expo Houten zijn alle twee de elektrische lagevloersbussen te bezichtigen. De productlijn bestaat uit twee elektrische lagevloerbussen, waarvan één in het M1 segment tot 8 personen en één in het M2… Lees verder ›