Alle taxi’s elektrisch in 2025?

De taxibranche en de gemeente werken in Amsterdam samen aan uitstootvrij taxivervoer in 2025. Maar wat komt daar allemaal bij kijken en hoe realiseer je die doelen? Daarover gaat de workshop ‘Alle taxi’s elektrisch in 2025?’ tijdens Taxi Expo 2017, op donderdag 12 oktober in Expo Houten. Jan Dam van de Hogeschool van Amsterdam en Carla van der Linden van de gemeente Amsterdam verzorgen de workshop.

De Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam onderzoeken in nauwe samenwerking de bestuurlijke prikkels en maatregelen die moeten leiden tot meer elektrische voertuigen en minder dieselvoertuigen in Amsterdam. Dat gebeurt in het kader van het bredere project U-SMILE, waarbij ook de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft betrokken zijn.

Schone voertuigen

Tussen de gemeente Amsterdam en de taxisector is zo’n anderhalf jaar terug een convenant afgesloten om de taxi-industrie te verduurzamen richting uitstootvrij in 2025. Vooralsnog worden elektrische taxi’s en taxi’s die rijden op groen gas als schone voertuigen gezien. Hybride voertuigen zijn alleen schoon als ze voor 1 juli 2016 al op naam van de chauffeur stonden. Vanaf 2021 geldt dat alleen nog voor volledig uitstootvrije taxi’s. Taxi’s met alleen een interne verbrandingsmotor zijn binnen dit geheel ‘niet schoon’.

Eén van de maatregelen om het rijden met schone taxi’s te stimuleren is de voorrangsregeling op standplaats Amsterdam Centraal. In het kader van U-SMILE werd hier door Milan Tamis van de Hogeschool van Amsterdam al een verkennend onderzoek naar gedaan. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de voorrangsregeling voor schone taxi’s effect sorteert.

Volledig uitstootvrij

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat volgens de taxichauffeurs zelf het aantal schone voertuigen op één van de bekendste standplaatsen van Nederland toeneemt. Dat is ook de bedoeling, gezien de afspraken in het convenant, want op 1 januari 2018 moeten alle taxi’s op deze standplaats en die op het Leidseplein in de categorie schoon vallen. Drie jaar later is er alleen nog plek voor volledig uitstootvrije taxi’s. De voorrangsregeling op CS is daarbij een voorbeeld van een maatregel die helpt de doelen te realiseren.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Waarom zou je als taxichauffeur kiezen voor een uitstootvrije taxi? Hebben milieuzones om diesels uit de stad te weren effect? De voorrangsregeling bij het Centraal Station heeft dus effect. Jan Dam van de Hogeschool van Amsterdam licht het onderzoek toe en geeft een spoedcursus elektrische auto’s. Carla van der Linden van de gemeente Amsterdam vertelt wat werkt en wat niet in de overgang naar een uitstootvrije taxibranche in 2025.

Alle bezoekers van Taxi Expo 2017 kunnen aan deze en andere workshops deelnemen. De beurs vindt al plaats op donderdag 12 oktober, dus meld je nu aan en kies meteen de workshops die jij wilt bijwonen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›