Expo Houten

Alle taxi’s elektrisch in 2025?

De taxibranche en de gemeente werken in Amsterdam samen aan uitstootvrij taxivervoer in 2025. Maar wat komt daar allemaal bij kijken en hoe realiseer je die doelen? Daarover gaat de workshop ‘Alle taxi’s elektrisch in 2025?’ tijdens Taxi Expo 2017, op donderdag 12 oktober in Expo Houten. Jan Dam van de Hogeschool van Amsterdam en Carla van der Linden van de gemeente Amsterdam verzorgen de workshop.

De Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam onderzoeken in nauwe samenwerking de bestuurlijke prikkels en maatregelen die moeten leiden tot meer elektrische voertuigen en minder dieselvoertuigen in Amsterdam. Dat gebeurt in het kader van het bredere project U-SMILE, waarbij ook de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft betrokken zijn.

Schone voertuigen

Tussen de gemeente Amsterdam en de taxisector is zo’n anderhalf jaar terug een convenant afgesloten om de taxi-industrie te verduurzamen richting uitstootvrij in 2025. Vooralsnog worden elektrische taxi’s en taxi’s die rijden op groen gas als schone voertuigen gezien. Hybride voertuigen zijn alleen schoon als ze voor 1 juli 2016 al op naam van de chauffeur stonden. Vanaf 2021 geldt dat alleen nog voor volledig uitstootvrije taxi’s. Taxi’s met alleen een interne verbrandingsmotor zijn binnen dit geheel ‘niet schoon’.

Eén van de maatregelen om het rijden met schone taxi’s te stimuleren is de voorrangsregeling op standplaats Amsterdam Centraal. In het kader van U-SMILE werd hier door Milan Tamis van de Hogeschool van Amsterdam al een verkennend onderzoek naar gedaan. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de voorrangsregeling voor schone taxi’s effect sorteert.

Volledig uitstootvrij

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat volgens de taxichauffeurs zelf het aantal schone voertuigen op één van de bekendste standplaatsen van Nederland toeneemt. Dat is ook de bedoeling, gezien de afspraken in het convenant, want op 1 januari 2018 moeten alle taxi’s op deze standplaats en die op het Leidseplein in de categorie schoon vallen. Drie jaar later is er alleen nog plek voor volledig uitstootvrije taxi’s. De voorrangsregeling op CS is daarbij een voorbeeld van een maatregel die helpt de doelen te realiseren.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Waarom zou je als taxichauffeur kiezen voor een uitstootvrije taxi? Hebben milieuzones om diesels uit de stad te weren effect? De voorrangsregeling bij het Centraal Station heeft dus effect. Jan Dam van de Hogeschool van Amsterdam licht het onderzoek toe en geeft een spoedcursus elektrische auto’s. Carla van der Linden van de gemeente Amsterdam vertelt wat werkt en wat niet in de overgang naar een uitstootvrije taxibranche in 2025.

Alle bezoekers van Taxi Expo 2017 kunnen aan deze en andere workshops deelnemen. De beurs vindt al plaats op donderdag 12 oktober, dus meld je nu aan en kies meteen de workshops die jij wilt bijwonen.

Meer nieuws

‘Nieuw boekingsplatform helpt klanten weer de taxi in’

Korton Software wil graag de klanten en relaties weer eens zien op Taxi Expo en heeft bovendien allerlei ontwikkelingen te melden. WinTax en Korton Regie kregen flinke updates en het nieuwe boekingsplatform Traveller Connect moet helpen om de klanten weer de taxi in te krijgen. Korton Software ziet Taxi Expo 2020 als “een mooie gelegenheid… Lees verder ›

UMS toont snelladers voor elektrische voertuigen op Taxi Expo

Urban Mobility Solutions (UMS) ontwerpt en produceert diverse lichtgewicht en volledig elektrisch aangedreven composietvoertuigen die op klantwens kunnen worden ingericht voor personenvervoer. Het bedrijf is op Taxi Expo 2020 aanwezig met de snelladers waarmee die voertuigen efficiënt opgeladen kunnen worden. De samenleving is hard op weg om vanaf 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Rijkswaterstaat… Lees verder ›

Mercedes-Benz presenteert elektrische eVito Tourer en EQV 300 op Taxi Expo 2020

Een emissievrij rijbereik van gemiddeld 360 elektrische kilometers en een flexibel in te richten interieur, met plaats voor maximaal negen passagiers en bagage. Dat zijn de troeven van de elektrische eVito Tourer en EQV 300 die Mercedes-Benz als alternatieven voor personenvervoer in en rondom de stad aan de Nederlandse taxibranche presenteert tijdens Taxi Expo 2020…. Lees verder ›