‘Sector moet samen aan zero emissie doelgroepenvervoer werken’

“Zero emissie doelgroepenvervoer in 2025 is haalbaar en betaalbaar, maar dan moet de sector er wel gezamenlijk werk van maken.” Dat betoogt Vincent Joanknecht, secretaris bestuursakkoord & convenant zero emissie doelgroepenvervoer. Hij spreekt op 11 oktober tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer in Houten over de weg naar uitstootvrij doelgroepenvervoer en het bestuursakkoord dat hiervoor is gesloten.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de overgang naar uitstootvrij doelgroepenvervoer graag helpen aanjagen. Daarom ondertekenden opdrachtgevers, vervoerders, voertuigleveranciers en andere belanghebbenden onlangs een bestuursakkoord met het ministerie. Later kunnen en zullen andere partijen zich bij dit akkoord aansluiten, zodat het doel ervan steeds breder gedragen wordt.

Beschikbare voertuigen

Een van de belangrijkste knelpunten is het materieel, legt Joanknecht uit. “Op dit moment zijn er voor zero emissie doelgroepenvervoer weinig geschikte voertuigen beschikbaar. Als daar niet meer vraag naar komt, zullen ze ook niet zo snel worden ontwikkeld. En gemeenten vragen niet naar deze voertuigen omdat ze niet beschikbaar zijn. Het akkoord zoals dat nu is gesloten, kan helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Het maakt aan de hele sector duidelijk waar we naartoe willen en wat daarvoor moet gebeuren.”

Het bestuursakkoord en bijbehorende convenant werden eind mei ondertekend. Nu worden er acties ontwikkeld waarmee de markt verder kan. “In sommige gemeentes is in aanbestedingen al veel kennis en ervaring opgedaan, dus we denken na over manieren waarop dat met andere gemeentes kan worden gedeeld”, vertelt Joanknecht. “We kijken ook naar de total cost of ownership en andere zaken. Nu geven we dus handen en voeten aan het akkoord en dat moet later dit jaar echt concreet gaan worden.”

Gezamenlijk aan werken

Joanknecht, werkzaam bij APPM, spreekt tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer tijdens het plenaire gedeelte. Dat doet hij samen met Arthur ter Weeme, secretaris van het Gemeentelijk Netwerk Infrastructuur en Mobiliteit (GNMI). Zij willen benadrukken dat het niet om zomaar een kreet gaat.

“Zero emissie doelgroepenvervoer in 2025 is haalbaar en betaalbaar, maar dan moet de sector er wel gezamenlijk werk van gaan maken. Je moet zo’n doelstelling echt uitspreken en er met elkaar naar toewerken. En dat gaat beter naarmate er meer partijen aan meewerken. Daarom roepen we andere gemeenten die hun vervoer willen verduurzamen ook aan om zich bij het akkoord aan te sluiten”, aldus Joanknecht.

Het Nationaal Congres Contractvervoer 2018 vindt plaats op donderdag 11 oktober in Expo Houten. Het volledige programma kan hier worden bekeken. Aanmelden kan nog enkele weken tegen een aantrekkelijke vroegboekkorting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

morenews

GOED Arbeidsmarkt Intermediair: ‘Wij zijn er voor bedrijven die taxichauffeurs zoeken én voor mensen die graag taxichauffeur willen worden’

Door een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hebben veel vervoerders moeite om personeel te vinden. Dat stelt GOED Arbeidsmarkt Intermediair. Volgens de dienstverlener staan teveel doelgroepen echter nog steeds, onnodig, aan de kant. Met twee opnieuw vormgegeven websites hoopt de dienstverlener deze doelgroepen te bereiken. “Wij zijn er voor de mensen die taxichauffeur willen worden.” Hoewel… Lees verder ›

Traksi aanwezig op Taxi Expo ’22: “Ben jij al Traksi?”

Over iets minder dan drie weken vindt Taxi Expo ’22 plaats. Op 6 oktober komen in Houten alle partijen binnen de taxibranche bij elkaar. Er is dan ook veel te beleven. Zo is er een congres, inspirerende workshops en een vakbeurs. TRAKSI is een van de exposanten die op de beursvloer te vinden is. Tijdens een… Lees verder ›

Taxicoöperatie Grid neemt het op voor de kleine zelfstandige taxiondernemer

Tijdens Taxi Expo ’22 vindt ook de uitreiking van de Taxi Innovatieprijs plaats. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren. Taxicoöperatie Grid is een van de vijf genomineerden die kans maakt op deze felbegeerde prijs. Eigenaren Dave Theunissen en Ad van Tulder leggen in een uitgebreid interview uit wat Grid inhoudt… Lees verder ›