Expo Houten

Regelmatig rechtszaken om vergoeding voor doelgroepenvervoer

Opdrachtgevers en opdrachtnemers in het contractvervoer stonden het afgelopen jaar weer geregeld tegenover elkaar voor de rechter. Het ging daarbij vaak om conflicten over de vergoeding voor het vervoer of onenigheid over verwachte en daadwerkelijk vervoersvolumes. Tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, op donderdag 12 oktober in Expo Houten, zet Liesbeth Haverkort van Infense Advocaten de belangrijkste juridische ontwikkelingen op het gebied van aanbestedingen op een rij.

Haverkort zag over de vergoeding die uit hoofde van de overeenkomst voor het vervoer moest worden betaald meerdere rechtszaken voorbijkomen. Daarmee is gelijk een belangrijk actueel thema van aanbestedingen is benoemd. “Het gaat dan bijvoorbeeld om discussies over de precieze uitvoering van de afspraken, maar men kan ook in conflict raken over de verwachte en daadwerkelijke vervoersvolumes.”

“In een recente uitspraak in hoger beroep bleek nog dat de indicatie van dat volume in principe niet gelijk is aan een afnamegarantie. En daardoor kan een opdrachtgever eigenlijk ook niets worden verweten als het aantal ritten lager uitvalt dan de prognose, zolang de prognose maar zorgvuldig is gemaakt.”

Aanbestedingswet veranderd 

Een andere opvallende ontwikkeling is dat vanuit een concern wel door meerdere bedrijven mag worden ingeschreven, maar dat zij dan wel onafhankelijk van elkaar moeten inschrijven. “In geval van zusterbedrijven denkt men al gauw aan afstemming, hetgeen niet mag. Hoe ga je daar het beste mee om? Er zijn op dat vlak enkele uitspraken gedaan die ik tijdens mijn presentatie zal toelichten”, aldus Haverkort. “Sinds de aanbestedingswet ruim een jaar geleden is veranderd, wordt van de opdrachtgevers ook wel wat meer pro-activiteit verwacht in het zorgen voor en beschermen van een gelijk speelveld.”

Tarieven kostendekkend 

Ook andere onderwerpen komen tijdens de presentatie van Haverkort aan bod. Denk aan het vrijwillig afbreken van een aanbesteding en de vraag of je dan zonder meer opnieuw kunt gaan aanbesteden. “De discussie over het al dan niet kostendekkend zijn van de tarieven voor doelgroepenvervoer loopt natuurlijk al langer. Daarin zijn het afgelopen jaar weer de nodige uitspraken gedaan die ik zal bespreken”, aldus Liesbeth Haverkort van Infense Advocaten

De presentatie van Haverkort is één van de parallel-sessies die tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer op het programma staan. Bekijk het volledige aanbod van presentaties en schrijf je in voor deelname op 12 oktober 2017 in Expo Houten.

Meer nieuws

‘Nieuw boekingsplatform helpt klanten weer de taxi in’

Korton Software wil graag de klanten en relaties weer eens zien op Taxi Expo en heeft bovendien allerlei ontwikkelingen te melden. WinTax en Korton Regie kregen flinke updates en het nieuwe boekingsplatform Traveller Connect moet helpen om de klanten weer de taxi in te krijgen. Korton Software ziet Taxi Expo 2020 als “een mooie gelegenheid… Lees verder ›

UMS toont snelladers voor elektrische voertuigen op Taxi Expo

Urban Mobility Solutions (UMS) ontwerpt en produceert diverse lichtgewicht en volledig elektrisch aangedreven composietvoertuigen die op klantwens kunnen worden ingericht voor personenvervoer. Het bedrijf is op Taxi Expo 2020 aanwezig met de snelladers waarmee die voertuigen efficiënt opgeladen kunnen worden. De samenleving is hard op weg om vanaf 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Rijkswaterstaat… Lees verder ›

Mercedes-Benz presenteert elektrische eVito Tourer en EQV 300 op Taxi Expo 2020

Een emissievrij rijbereik van gemiddeld 360 elektrische kilometers en een flexibel in te richten interieur, met plaats voor maximaal negen passagiers en bagage. Dat zijn de troeven van de elektrische eVito Tourer en EQV 300 die Mercedes-Benz als alternatieven voor personenvervoer in en rondom de stad aan de Nederlandse taxibranche presenteert tijdens Taxi Expo 2020…. Lees verder ›